ДО ВІДОМА

Африканська чума свиней не залишає Сумщину, коли  в 2015 році було зареєстровано 4 випадки захворювання, то в 2016 році вже зареєстровано 5 випадків

Всього  9  випадків в Сумській області,  вісім з яких – це захворювання  серед домашніх свиней. Найбільш потерпіли Сумський район 2 випадки (с. Могриця, с. Піщане – 2016 рік), Шосткинський район (с. Вороніж, 2015 рік), м. Шостка ( 2016 рік), Конотопський район с. Козацьке (2015 рік), с. Попівка (2016 рік). Також в 2015 році випадок африканської чуми свиней зареєстровано в Буринському районі с. Гвинтове. На сьогодні залишається неблагополучним с. Піщане Сумського району та новий випадок захворювання зареєстровано в м. Білопілля, де рішенням обласної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії запроваджено карантин.

З метою упередження занесення інфекції з інших територій та створення ускладнень міжгосподарських відносин просимо чітко виконувати вимоги Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою , затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 05.03.2014 за № 81, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 21.03.2014 за № 363/25140 в частині ввозу-вивозу, транзиту живих тварин територією неблагополучних пунктів (епізоотичного осередку). Враховуючи вищевикладене, здійснення будь-якого переміщення свиней проводити тільки за наявності ветеринарних документів, також вчасно корегувати маршрути слідування в обхід неблагополучних пунктів.

Що за хвороба - африканська чума свиней ? Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней.

Скільки часу проходить з моменту зараження тварини до прояву клінічних ознак  хвороби ? Інкубаційний період може тривати від 3 до 15 діб. При гострому перебігу хвороби – 5-9 діб.

Чи хворіють люди на АЧС ? Ні! Люди не хворіють на АЧС.

Які тварини хворіють на АЧС ? Лише домашні та дикі свині, незалежно від породи, віку та статі.

Чи існує вакцина від АЧС ? Ні! Специфічних методів профілактики та лікування не існує.

Характерними для хвороби є наступні ознаки:

  • раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
  • підвищення температури тіла до 40.5-42°C;
  • зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
  • червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок;

Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.

Якщо Ви помітили схожі ознаки негайно сповістіть ветеринарного лікаря !

Як відбувається зараження свиней ?

Шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині).

Опосередковано:

  • через ґрунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал.
  • при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин.

Стійкість збудника:

Вірус АЧС залишається життєздатним:

  • у м'ясі від хворих тварин – до 155 днів;
  • у гною та ґрунті  та трупах свиней – до 3 місяців;
  • у копчених м’ясопродуктах та солонині – від 6 місяців до  1 року;
  • в замороженому м’ясі – до 3 років і більше

Матеріальне відшкодування збитків, внаслідок вилучення тварин, компенсується власникам за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.

 

Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство ?

¾         Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.

¾         Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.

¾         Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.

¾         Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.

¾         Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.

¾         При виявленні трупу дикого кабана або свійської свинi негайно повiдомте ветеринарну службу

 

Пам’ятайте!

При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!

 

В. о. начальника Управління Держпродспоживслужби в Липоводолинському районі                    О.В. Любченко