Районна газета

ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

 

З початком грибного сезону в нашій області щороку  реєструються випадки отруєнь неїстівними грибами серед населення, які призводять до важких, а  інколи навіть летальних випадків

Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з'їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.

 Тому, любителям грибів, вирушаючи в ліс  варто пам’ятати основні правила:

1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.

2. Грибі в, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.

3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.

4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.

5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.

6. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.

7. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

8. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.

9. Не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, хворих з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

10. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.

11. Не купуйте гриби на ринках та місцях несанкціонованої торгівлі.

Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

- негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

- навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

В інших країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають гриби у лісах.

Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.