ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ: ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
З початком грибного сезону в нашій області щороку реєструються випадки отруєнь неїстівними грибами серед населення, які призводять до важких, а інколи навіть летальних випадків
Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з'їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більш як у 50 % випадків.
Тому, любителям грибів, вирушаючи в ліс варто пам’ятати основні правила:
1. Збирайте в лісі тільки ті гриби, в яких ви точно впевнені, що вони їстівні.
2. Грибі в, яких ви не знаєте, або тих, що викликають найменший сумнів, не варто брати взагалі.
3. Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
4. Не збирайте гриби вздовж автомобільних та залізничних шляхів, поблизу промислових підприємств, сміттєзвалищ.
5. Не вживайте грибів в сирому вигляді.
6. Перед вживанням обов'язково піддавайте зібрані гриби ретельній термічній обробці.
7. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.
8. Готові страви з грибів зберігайте в холодильнику в емальованому посуді, але не більше доби.
9. Не годуйте грибними стравами малолітніх дітей, хворих з захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
10. Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, що викликає захворювання ботулізмом.
11. Не купуйте гриби на ринках та місцях несанкціонованої торгівлі.
Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):
- негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.
- навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
В інших країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають гриби у лісах.
Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.