Районна газета

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

З часів гріхопадіння в історії людства спостерігалося безліч найрізноманітніших вкрай негативних явищ. Якщо виключити згубні природні катастрофи, а так само здавалося б нескінченну низку віроломних кровопролить, в яких так досягло успіху наше людство і спробувати виділити якісь ще події, які запопадливо підкошували наші з вами життя, то безсумнівно ми зупинимося на жахливих і вкрай жорстоких епідеміях смертельних для людини хвороб. Одна з останніх епідемій нашої сучасності була прозвана чумою 20-го століття - синдром набутого імунного дефіциту, скорочено - СНІД.

ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ГІПЕРТОНІЇ

Для тих, хто страждає гіпертонією , правильне харчування має дуже велике значення. Дієта при гіпертонії допоможе знизити артеріальний тиск до меж допустимої форми.

А якщо гіпертонія супроводжується надмірною вагою і підвищеним рівнем холестерину в крові, то дієта для хворих гіпертонією допоможе привести в норму не тільки артеріальний тиск, але і стабілізувати вашу вагу. Лікарі – дієтологи вважають, що кожен зайвий кілограм у вазі сприяє  підвищенню тиску на 1 мм рт. ст.

ОБЕРЕЖНО – ДИЗЕНТЕРІЯ! (ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ)

Дизентерія - одна з найпоширеніших і небезпечних інфекційних хвороб, що реєструється у багатьох країнах світу

Збудник дизентерії досить стійкий у зовнішньому середовищі та одночасно дуже чутливий до високої температури і дії прямих сонячних променів. На нього згубно діють хімічні засоби дезінфекції.

Дизентерія суворий антропоноз, тобто цією інфекцією хворіють тільки люди. Механізм передачі збудника фекально-оральний, реалізується він трьома шляхами: харчовим, водним і значно рідше побутовим.

ОБЕРЕЖНО: НІТРАТИ !!!

Нітрати  як хімічні сполуки широко розповсюджені у природі і тому входять до нормального  складу харчових продуктів рослинного і тваринного походження

В організм людини основна кількість нітратів надходить переважно з рослинними продуктами і водою. Нітрати малотоксичні, малокомулятивні, відносно швидко виділяються із організму.

Токсична дія  проявляється при перетворенні   їх  в шлунку   на нітрити.

ТУБЕРКУЛЬОЗ: ШЛЯХИ ЗАРАЖЕННЯ І ЗАПОБІГАННЯ

Зараз третина населення земної кулі інфікована мікобактеріями туберкульозу. Щорічно в світі на туберкульоз захворюють 7 – 10 млн. чоловік. Це дещо більше від усього населення України чи Франції

Один хворий на туберкульоз може інфікувати в середньому 10–15 здорових осіб. Кожна людина повинна пам’ятати, що зараження туберкульозом найчастіше відбувається під час спілкування з хворою людиною при вдиханні мікобактерій туберкульозу з дрібними краплями мокротиння та слини, а також при вживанні продуктів від хворої на туберкульоз худоби, риби, птиці. Зараження може відбуватися тоді, коли мікобактерії туберкульозу потрапляють в організм з пилом, через предмети вжитку, посуд, постіль, папери, недопалки від хворого на туберкульоз.